Gıda İşleme Bölümü

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi Programı, tarıma dayalı ham maddeleri üretiminden başlayarak tüketici tarafından kullanımına kadar uzanan süreçte modern işleme teknolojilerini kullanan, güvenli gıda üretimini sağlamak için duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik yönden gıda kontrol hizmetlerini gerçekleştiren mezunlar yetiştirmeye yönelik olarak eğitim veren bir programdır.

Programının amacı;

Bu programın amacı, bilimsel ilkeleri ve yeni teknolojileri takip ederek, küçük, orta ve büyük ölçekte gıda üretimi yapan işletmelerde liderlik ve yöneticilik basamaklarında yer bulabilecek nitelikte, araştırmacı yenilikleri takip edebilen ve Gıda Mevzuatını bilen, temel değeri sağlıklı gıda ürünleri üretmek olan Meyve ve Sebze İşleme Teknikerleri yetiştirmektir.

Programın önemi;

Hızla artan dünya nüfusu, yeterli, sağlıklı ve dengeli beslenme sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Yeterli gıda üretmek kadar, üretilen gıdaları uygun teknoloji ve bilimsel ilkelere dayanarak işlemek, değerlendirmek ve taşımak da önemlidir. Tüketiciye uygun gıda üretimini sağlayabilmek için konusunda uzman personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktada meyve ve sebze işleme teknikerlerine olan ihtiyaç da aynı oranda artmaktadır.

Mezunların çalışabileceği alanlar;  

Program mezunları kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmekte olup mezunların istihdam alanları; meyve ve sebze ürünleri işleme fabrikaları (konserve, reçel, kuru gıda, salamura, zeytin, meyve suyu vb), satıcıları (hipermarket, bayi vb), analiz laboratuvarları, hazır yemek işletmeleri, otellerin yiyecek içecek bölümleri, vb'dir.  Ayrıca kimya, mikrobiyoloji, kalite kontrol ve Ar-ge laboratuvarlarında, çeşitli kamu ve özel analiz laboratuvarlarında, TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında görev almaktadırlar. Mezunlar Halk Eğitim Merkezleri ile Milli Eğitim Bakanlığı’nda sözleşmeli meslek öğretmeni olarak çalışabilir.

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği bölümler;

ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANI

Tercih Yapılabilecek Lisans Programları

Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi

Bahçe Bitkileri

Bitki Koruma

Bitkisel Üretim ve Teknolojileri

Gıda Mühendisliği

Gıda Teknolojisi

Organik Tarım İşletmeciliği

Tarla Bitkileri

Son Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2025, Perşembe