Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
Dijital Tarım Teknolojileri Programı
Dijital Tarım Teknolojileri, küresel nüfus artışı, iklim değişikliği, salgın hastalıklar ve tarımın geleneksel zorlukları gibi faktörlerle başa çıkabilme amacı taşıyan modern tarım pratiğidir. Geleneksel tarım yöntemlerine kıyasla daha etkili, sürdürülebilir ve verimli bir yaklaşımı temsil eder. Bu yöntem, tarım sektöründe robotik, mekatronik ve diğer dijital teknolojilerin kullanımını içerir.
Programının amacı;
Dijital Tarım Teknolojilerinin amacı, temel bileşenleri arasında bulunan sensör teknolojilerini, akıllı tarım makinelerini, büyük veri analizini, yapay zekayı, drone’ları, ve IoT (Internet of Things) entegrasyonu gibi unsurları bilen ve bunları uygulayabilen teknik elemanları yetiştirmektir. Böylece bu teknolojileri kullanarak, toprak koşulları, bitki sağlığı, su kullanımı, gübreleme, hastalık ve zararlı kontrolü gibi faktörleri izleyebilecek ve yönetebilecek elemanlar yetiştirilmesi hedeflenecektir.
Programın Önemi;
Dijital Tarım Teknolojileri, tarım sektöründe çeşitli dijital teknolojilerin kullanımını içeren çeşitli uygulamaları kapsar. Bu uygulamalar, verimliliği artırmak, kaynakları daha etkili kullanmak, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek ve tarım süreçlerini daha akıllı hale getirmek amacıyla geliştirilmiştir. Dijital Tarım Teknolojileri ile ilgili bazı örnekler: Akıllı Tarım Makineleri, UAV veya Drone Kullanımı, Sensör Teknolojileri, Hassas Sulama Sistemleri, Büyük Veri ve Analitik Çözümleri, Hassas Kimyasal Uygulamalar, IoT (Internet of Things) Entegrasyonu
Mezunların Çalışabileceği Alanlar;
Dijital Tarım Teknolojisi Programı mezunları, iş imkânları açısından geniş olanaklar sağlaması beklenmektedir. Mezunlar gerek özel sektörde gerekse kamuda iş bulabilir. Özel sektörde bilgi işlem ve her türlü dijital faaliyet gösteren birimlerde, tohum, fidan, sebze ve fide üretimi yapan firmalarında ve yine özel sektörde tarımsal ilaç, gübre, depolama ve gıda alanına çalışmak da mümkündür. Kamuda ise Tarım Bakanlığı'na bağlı tüm birimlerde iş imkanı bulunur. TÜBİTAK, Tarım İl Müdürlüğü, TSE laboratuvarlarında, Ziraat, Su Ürünleri, Orman Fakültelerinin araştırma geliştirme birimlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışmak mümkündür. Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Fen işleri Birimleri tarım teknikerlerine iş olanakları sağlayabilir.
İlk kez açılan Dijital Tarım Teknolojileri mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabileceği muhtemel bölümler;
ÖNLİSANS MEZUNİYET ALANI |
Tercih Yapılabilecek Muhtemel Lisans Programları |
Dijital Tarım Teknolojileri |
Bahçe Bitkileri |